<

 

 

                                                   ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΒΑΣ. ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΟ 8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

 

   Την Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2011, το σχολείο μας έχει προγραμματίσει στο χώρο του μια επίσκεψη του συγγραφέα Βασίλη Χατζηβασιλείου, ο οποίος θα συζητήσει με μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης. Η επίσκεψη αυτή θα γίνει με τη συνεργασία του Ε.ΚΕ.ΒΙ, το οποίο ευχαριστούμε για τη στήριξή του.

   Όσοι μαθητές ενδιαφέρονται μπορούν να το δηλώσουν μέχρι τις 15 Νοεμβρίου στις καθηγήτριες κα Χαραλαμποπούλου Αγγ. και Τσαγκρίδου Κων/να. Η ομάδα που θα προκύψει θα κάνει δύο με τρεις συναντήσεις πριν την επίσκεψη του συγγραφέα και σε συγκεκριμένες ημερομηνίες που θα οριστούν σε συνεννόηση των καθηγητριών με τους μαθητές. Οι μαθητές θα διαβάσουν το βραβευμένο βιβλίο του συγγραφέα « Το τρύπιο βουνό», εκδόσεων Κέδρου, 1983.

 

                                                       

 

    Η πλοκή του έργου εκτυλίσσεται σε μια λαϊκή γειτονιά της ανατολικής Θεσσαλονίκης μετά τον Εμφύλιο της περιόδου ΄44-49. Πρωταγωνιστής είναι ένας έφηβος που καταγράφει με ρεαλισμό και τρυφερότητα χαρακτηριστικές σκηνές από  τις αναμνήσεις του εκείνα τα δύσκολα για την Ελλάδα χρόνια, με φόντο τη γειτονιά του. Η φτώχεια, ο εξόριστος πατέρας, η αγωνίστρια μάνα του, οι φίλοι της συμμορίας του, το σχολείο και ο διευθυντής του, τα ζώα της γειτονιάς, οι ριψοκίνδυνες περιπέτειες της παρέα του γίνονται το υλικό που δουλεύει με πολλούς αφηγηματικούς τρόπους ο συγγραφέας. Τα συναισθήματα όμως της νοσταλγίας και της αγάπης για όλα όσα περικλείονται σ’ αυτήν την εφηβεία και τη φτωχή γειτονιά στην οποία την έζησε ξεπηδούν από τις σελίδες του βιβλίου και αποδεικνύουν έμμεσα ότι αυτός ο ξεπερασμένος από τη σύγχρονη ζωή κόσμος έγιναν η βάση που βοήθησε τον πρωταγωνιστή να ωριμάσει σαν άνθρωπος και του έδωσε τα εφόδια για την ενήλικη ζωή του.

   Καθώς οι μαθητές μας ζουν σε μια λαϊκή συνοικία του Πειραιά, στοχεύουμε σε μια σύγκριση που μπορεί να αποβεί πολύ χρήσιμη στο να επανεκτιμήσουν το χώρο που ζουν καθημερινά και να μάθουν να τον σέβονται, να τον προστατεύουν και να τον βελτιώνουν. Σε μια εποχή που τα πρότυπα των μαθητών μας έλκονται από τηλεοπτικά παιχνίδια, φτηνά έντυπα και ανεξέλεγκτες ιστοσελίδες, ελπίζουμε η επαφή τους με ένα μάχιμο εδώ και είκοσι χρόνια συγγραφέα να είναι ευεργετική και να διευρύνει τον προβληματισμό τους και τα κριτήρια ποιότητας που θέτουν στη ζωή τους.

( Βιογραφικά στοιχεία του συγγραφέα ακολουθούν .)

 

                  

Πηγή: Η ιστοσελίδα του Βασίλη Χατζηβασιλείου, www.chatzivasileiou.gr