ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΟΥ 8ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
|
|
< > Β΄ ΤΑΞΗ Γ΄ ΤΑΞΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Α΄ Τ Α Ξ Η Π Ι Ν Α Κ Α Σ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ / ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Το πρώτο από τα τρία προγράμματα της Α΄ τάξης έχει τον τίτλο « Μυκήνες: Το παράδειγμα μιας μυκηναϊκής ακρόπολης». Το πρόγραμμα συνδέεται με την αντίστοιχη ενότητα του μαθήματος της Ιστορίας αλλά και της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας (Ομηρικά έπη). Βασικός σκοπός μας δεν είναι η εξέταση του Μυκηναϊκού πολιτισμού συνολικά. Να γνωρίσουμε μια μυκηναϊκή ακρόπολη (με το καλύτερο παράδειγμα) και να κατανοήσουμε την ανακτορική οργάνωση της ζωής στο μυκηναϊκό κόσμο. Ακόμα να ανακεφαλαιώσουμε τους υπόλοιπους πολιτισμούς του Αιγαίου της Εποχής του Χαλκού (Κυκλαδικός, Μινωικός) εξετάζοντάς τους συγκριτικά σε σχέση με τον Μυκηναϊκό. Οι επιμέρους στόχοι υλοποιούνται σε θέματα - στάσεις που έχουμε επιλέξει στο χώρο της ακρόπολης αλλά και εκτός αυτής (θησαυρός του Ατρέα) και έχουν να κάνουν κυρίως με την αρχιτεκτονική (οχυρωματική, ανακτορικό συγκρότημα, σύστημα ύδρευσης και ταφική αρχιτεκτονική).
Το επόμενο πρόγραμμα της Α΄ τάξης είναι: «Το δημοκρατικό πολίτευμα στην Αγορά της αρχ. Αθήνας και στην Πνύκα» Το πρόγραμμα συνδέεται με το μάθημα της Ιστορίας καθώς ανακεφαλαιώνει τις ενότητες για την εξέλιξη του πολιτεύματος στην πόλη – κράτος αλλά κυρίως την εξέλιξη του πολιτεύματος στην Αθήνα κατά τον 6ο και 5ο αι. π. Χ. Συνδέεται επίσης με το μάθημα της Αρχαίας Ελληνική Γλώσσας, αφού αρκετά κείμενα των ανθολογίων μπορούν να χρησιμεύσουν ως πηγές (ψηφίσματα για την προστασία του πολιτεύματος, όρκος των εφήβων κλπ.). Στο πρόγραμμά μας αυτό έχουμε να κάνουμε με τον πιο σπουδαίο ίσως αρχαιολογικό χώρο της Αθήνας (και έξοχο σήμερα αρχαιολογικό πάρκο), αφού η Αγορά αποτελούσε το κέντρο του δημόσιου βίου της πόλης-κράτους συγκεντρώνοντας την πολιτική, την οικονομική, τη θρησκευτική και άλλες λειτουργίες της πόλης, αλλά ταυτόχρονα και με τον πλέον δυσανάγνωστο χώρο, αφού οι οικοδομικές φάσεις είναι αλλεπάλληλες και πολλά κτίσματα σώζονται σε επίπεδο θεμελίων. Σκοπός μας εδώ είναι να γνωρίσουμε μόνο ως διοικητικό - πολιτικό κέντρο την Αγορά ταυτίζοντας τα όργανα του πολιτεύματος, που γνωρίζουμε από το μάθημα, με τα κτίρια που στέγαζαν τη λειτουργία τους. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την επίσκεψη στην Πνύκα, χώρο συνεδρίασης του κορυφαίου οργάνου της αθηναϊκής πολιτείας. (Σύνθεση 2 αρχαιολογικών χώρων). Δεν θα μπορούσαμε όμως να προσπεράσουμε το ναό του Ηφαίστου, δυτικό ορόσημο της Αγοράς και καλύτερα σωζόμενο αρχαίο ελληνικό ναό. Εκεί δίνεται η ευκαιρία για σύντομη αλλά εντυπωσιακή επανάληψη του δωρικού ρυθμού.
|
|